RMK aitab prügi koristada rohkem kui 3 miljoni krooni eest 02.04

2. aprillil allkirjastatava leppe kohaselt toetab Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) kodanikualgatust “Teeme Ära 2008” käigus Eesti metsade puhastamist prügist enam kui 3 miljoni krooniga.

Kodanikualgatuse “Teeme Ära 2008” raames on tänaseks kaardistatud 80% Eestimaal asuvast illegaalsest prügist, kokku on Eesti metsades ja teeäärtes laiali 10 000 tonni illegaalset prügi. 1/6 kaardistatud prügist asub riigimetsas.

RMK hüvitab “Teeme Ära 2008” kodanikualgatuse raames riigimetsast koristatava prügi transpordi- ja ladestuskulud, mille prognoositav kogumaksumus on ca 3 miljonit krooni. Lisaks aitavad RMK töötajad kaardistada prügihunnikuid Eesti metsades ning juhendavad vabatahtlikke 3. mai koristusoperatsiooni ajal.

“Riigimets on meie kõigi ühine väärtus ja varandus, millesse tuleb suhtuda heaperemehelikult ja hoolivalt,” kommenteeris koostööd vabatahtlikega RMK juhatuse esimees Aigar Kallas. “RMK on ka varasematel aastatel prügikoristusi organiseerinud ning on sunnitud seda ilmselt ka tulevikus tegema. Ent selge on see, et inimeste poolt prügi metsa jätmist või viimist normaalseks kindlasti pidada ei saa. Loodame, et suur koristusaktsioon aitab kaasa üldise mõtteviisi muutmisele ja keskkonnateadlikkuse tõusule.”

Võrreldes varasemate aastatega võetakse tänavune koristusaktsioon riigimetsas ette vähemalt kolm korda suuremas mastaabis. “Näiteks eelmisel aastal koristas RMK riigimetsast 430 tonni prügi. Piltlikustamiseks, sellise koguse äravedamiseks oleks tarvis 22 suurt rongivagunit. Koristamisele kulus möödunud aastal 726 000 krooni,” sõnas RMK juhatuse esimees Aigar Kallas. “Valdavalt oli tegemist olme- ja ehitusprahiga, kuid muu hulgas koristasid RMK töötajad metsadest ka üle 18 tonni ohtlikke jäätmeid!” RMK hinnangul pole prügistatuse olukord aastatega eriti paranenud, pigem on see asulate läheduses viimastel aastatel isegi halvenenud.

Lisaks metsakoristusele teeb RMK kodanikualgatusega “Teeme Ära 2008” koostööd ka lastele mõeldud unejuttude kirjutamise võistluse raames. Nimelt korraldab kodanikualgatus koostöös lasteportaaliga www.lastekas.ee, ETV lastesaatega "Saame kokku Tomi juures", Eesti Päevalehe, RMK ja Fazeriga unejuttude kirjutamise võistluse "Puhta Eesti unejutt", mis kutsub kaasa kõiki lapsi vanuses 1.-12. klass mõtlema välja huvitavaid seiklusi erinevate tegelastega. Võistlustöid koos autori andmetega (nimi, kool, klass ja telefoninumber) oodatakse kuni 18. aprillini aadressile unejutt@teeme2008.ee Võitja kuulutatakse välja Puhta Eesti Peol 4 mail.

Parimad jutud lindistatakse ja neid saab kuulata edaspidi portaalist www.lastekas.ee ja lugeda Eesti Päevalehe kodulehelt. Võitjaid autasustab RMK, pannes iga vanusegrupi võitjale koos tema nelja kaaslasega välja hariva metsapäeva Sagadi metsakoolis.

Kodanikualgatuse Teeme Ära 2008 raames koristatakse Eesti metsades kaardistatud illegaalne prügi. Hetkel on käimas vabatahtlike registreerimine 3. mail toimuvale suurele üle-eestilisele koristuspäevale. Registreeruda saab 3-15-liikmeliste gruppidena aadressil www.teeme2008.ee. Praeguseks on enda tulekust märku andnud ligi 7000 eestimaalast.


Lisainfo:

Tiina Urm
”Teeme Ära 2008” meediajuht
tiina@teeme2008.ee 
gsm 5904 0404
skype: twistedtiina

Aigar Kallas
RMK juhatuse esimees
aigar.kallas@rmk.ee
676 7299, 528 1299